Skip to content

Välkommen till Husbyringen

 

Husbyringen är Sveriges första ekomuseum och ligger naturskönt i Södra Dalarna, i Hedemora Kommun. Runt Husbyringens 6 mil långa natur- och kulturled kan du uppleva unika industri- och kulturhistoriska platser, präglade av hårt arbete i dåtidens malmbrytning.

Husbyringen sträcker sig mellan bruken Långshyttan, Silfhytteå, Kloster, Husby-Smedby och Stjärnsund. Platser som alla bär på en spännande historia. Två av dem är knutna till några av Sveriges största uppfinnargenier – Christopher Polhem som var verksam i Stjärnsund och Gustav de Laval vid Klosters bruk.

Husbyringen erbjuder aktiviteter, friluftsliv och rekreation, från fiske och kanotleder. Under sommaren är  Polhemsmuseet öppet tisdag – söndag och Klosters bruksmuseum dagligen för besök fr om midsommardagen fram till mitten på aug.

 

Husbyringens App 

Vi kan nu presentera nya uppdateringar i Husbyringens app.  I appen finns information om alla våra sevärdheter och besöksmål. Här finns också förslag på olika aktiviteter och evenemang som sker främst under sommartid och inte minst var man kan äta och bo. Många av de entreprenörer som finns utmed Husbyringen lägger ut kontinuerlig information och här finns även aktuella erbjudanden. I appen ligger också ljudberättelser som du som besökare kan lyssna på under din resa utmed Husbyringen. Några exempel på personerna som berättar om sina liv och tankar är;  Drottning Blanka, Christopher Polhem, barnmorskan som arbetade och levde i Långshyttan på 1930-talet och många fler. Till och med  en ko från Kloster dyker upp!  Årets nyhet i appen – är bland annat intressanta fågelläten från fåglar som häckar och lever vid Flinesjön. Appen finns även på engelska.

Husbyringens app finns för nedladdning både på Appstore och i Playbutik och är helt gratis. Vill Du som entreprenör utmed Husbyringen vara med i vår app? Kontakta: Pia Hilborn, info@husbyringen.se.