Skip to content

Juni

June 11th, 2018

admin

Nu har juni månad inletts med en värme som vi sällan skådat. Avslutningen i maj var också varm och då har det känts mycket trevligt att ha kontoret några meter från kanalen mellan Grycken och dammen i Stjärnsund.

Vi har sedan april tagit emot bussar som åker runt Husbyringen, ofta med en lokal guide och inte så sällan besöker de även våra två museer. I Silfhytteå har den gamla skolan städats ur och luckorna öppnats, så nu kan alla som vill kika in genom fönstren, se hur det såg ut i en skola från 1860-talet. Husbyringen har också skyltats om i dubbel riktning med brun skyltning för turistled. Symbolen är en blomma som markerar färdriktningarna. Önskemålet om detta har funnits sedan länge och det är med stor glädje som vi nu kan se att det äntligen blivit av.

Andra projekt som påverkar våra besökare är den nya bron som ska byggas i Stjärnsund till hösten. Redan nu ligger den tillfälliga bron på plats men själva brobygget kommer inte att påbörjas förrän i september/oktober. Arbetet med vägen från Svinökorset och fram till Stjärnsund pågår dock fortfarande och det innebär att våra besökare får anpassa farten efter det men tänk så bra det kommer bli när det blir klart.

Vi på Husbyringen önskar alla en riktigt trevlig och härlig sommar! Och glöm inte att ladda ner vår app som finns i en uppdaterad version på App Store eller Play Butik.

March 12th, 2018

admin

Mars 2018

Vintern i Stjärnsund har bjudit på snö i massor. Det är vackert både när det är grått och när solen lyser, vilket den inte har gjort så ofta men då och då kommer små solglimtar, och det piggar upp ung som gammal. Det har också varit ett utmärkt sparkföre. Det ser så trevligt ut när det kommer någon susande nerför backen på en glatt målad spark.

Men under vintern handlar det för vår del även om att underhålla och reparera. På Polhemsmuseet renoveras just nu bland annat toaletterna och huvudentrén kommer att målas,  innan vi slår upp portarna för årets besökare.

Vårt projekt i Kloster har nu påbörjats och upphandling pågår för tillfället. Förhoppningsvis håller vintern inte våren borta alltför länge och att projektet kan påbörjas i april – senast i början av maj. Tanken är att en lättare vandringsled ska anläggas och att en del av ”Strömparterren” i parken ska restaureras. Om planerna håller ska det vara klart i slutet på augusti.Detta finansieras helt av länsstyrelsen Dalarna och drivs av Husbyringen och länsstyrelsen tillsammans. Projektet är mycket intressant och spännande och kommer att bli ett nytt besöksmål i Kloster och i Husbyringen. För att ytterligare komplettera den nya sevärdheten kommer den att skyltas upp och på bruksmuseet planeras en mindre utställning om Klosters herrgårdspark.

Under vintern har röjningen fortsatt i den engelska parken i Stjärnsund. Flera av träden var döda och farliga vindfång, varför de nu har fällts. Vi  hoppas att vi ska kunna ta bort dessa liggande träd men just nu är det för blött under isen, för att man ska kunna gå in med någon form av maskin och dra ut dem. Vi avvaktar lämpligt tillfälle för detta.

Våren närmar sig förhoppningsvis men innan dess firar vi påsk.  Efter påsk börjar vi guida bussgrupper på Polhemsmuseet. Det finns utrymme för flera bokningar och visningar i juni. Passa på att boka ett besök på museet innan sommarsäsongen sätter igång på allvar.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef, Stiftelsen Husbyringen

 

 

Höst

October 10th, 2017

admin

 

 

I dagarna blåste den första höststormen in från Grycken över Stjärnsund. Det kändes ändå bra att sitta inne på Husbyringens besökscentrum, där elden i kaminen värmde de frusna besökare som kom in. Nu går vi in i den fas då vi tar emot de sista grupperna på muséerna, städar och stänger ner inför den kommande vintern. Så här på eftersäsongen har vi ganska många utländska besökare. De har kommit från USA, Canada och Tyskland. De flesta av denna besökskategori,  har varit ute och åkt Husbyringen med släkt och vänner.

Sommaren har annars bjudit på blandad kompott när det gäller antal besök. Vissa dagar, oftast de med lite sol och värme, har det varit många som kommit medan de lite kyligare dagarna lett till fler besök på främst muséerna. Vädret har med all sannolikhet spelat in. Bussgrupperna som besökt oss har varit något färre än förra året, som då var ett rekordår. Däremot har antalet grupper på eftersäsongen ökat något.

Marknaderna på lördagarna har varit välbesökta men även där har vädret nog spelat in.

Vi har fått flera positiva kommentarer från de som har promenerat i Engelska parken i Stjärnsund under sommaren. Röjningarna och de vita bänkarna har verkligen lyft hela parken.

Just nu fortsätter vi arbetet med att uppdatera vår App. Texterna översätts till engelska och vi kommer även att lägga in den cykelled som planeras skyltats upp till sommaren 2018.

 

I Kloster fortsätter planeringen för restaureringen av den engelska parken och även förberedelser för en vandringsled. Tisdag 17 okt ordnar Bergslagssatsningen en workshop, där de som bor i Kloster bjuds in för att medverka och lämna sina förslag och synpunkter på hur man kan utveckla Kloster som besöksmål. Arbetet med detta har pågått hela år 2016 och nu går vi in i en slutfas. Det ska bli intressant och se vad som kommer att hända där framöver.

Ladda gärna ner Husbyringens App. Där finns mycket att läsa och även trevliga ljudberättelser att lyssna på. Har du synpunkter på Appen eller andra frågor som berör Husbyringen, kontakta oss. Vi är tacksamma för all återkoppling som vi kan få. Alla era synpunkter gör att vi kan bli bättre på vår verksamhet.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

 

April 13th, 2017

admin

Glad Påsk!

Vi står nu inför våren och förväntningarna på årets säsong. Tyvärr är vädret just idag inte vad det har varit. Molnen hänger tunga över Stjärnsund och det blåser en isig vind som kyler märg och ben. Trots detta så syns färgglada påskfjädrar här och där utanför gård och stuga. Vårrustningen i trädgårdar och på vägarna i området pågår för fullt. Löv och gräs krattas bort och alla förbereder sig för nästa vecka då det ska bli både soligare och varmare.

Husbyringen har inlett våren med en presskonferens där vi berättade om uppdateringen av vår App som nu innehåller 20 berättelser – ljudfiler och även har uppdaterats när det gäller våra entreprenörer utmed ringen. Vi har fått positiv press kring Appen och är mycket glada för det. Nu står vi inför nästa arbetsinsats, vi kommer att översätta den till engelska och det hoppas vi kunna ske under året.

Röjningen i Engelska parken i Stjärnsund fortsätter och till sommaren kommer det bl a att finnas nyrenoverade broräcken. Träd, sly och annat rensas nu bort för att besökaren ska kunna upptäcka och se parken, lite grand som den en gång var tänkt att upplevas.

Kristi himmelsfärdshelgen kommer en stor grupp som vandrar utmed Dalkarlsvägen att besöka både Klosters bruksmuseum och Polhemsmuseet. Det handlar om 100-talet vandrare. Trevligt med alla människor som på olika vägar hör av sig och vill besöka våra museer och mycket annat.

Till sist vill jag berätta att kansliet kommer att vara stängt från påskhelgen fram till den 27 april. Det går alltid att mejla oss på info@husbyringen.se men vi har ingen personal på plats som kan svara förrän den 27 april.

 

Trevlig helg önskar,

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

God fortsättning på det nya året

January 9th, 2017

admin

 

20150127_102608

 

 

 

 

 

God fortsättning på det nya året 2017!

Året inleddes för vår del med att det var 7 grader varmt men det ändrade sig mycket fort. Någon dag senare låg temperaturen på – 23 grader. Det är härligt med en riktig vinter, äntligen. Möjligheterna att utöva vinteraktiviteter i våra vackra omgivningar gör denna årstid så härlig och efterlängtad, inte minst av barnen som nu har möjlighet att prova på att åka skidor och skridskor. Jag vill puffa lite för ett arrangemang i dessa vintertider. Det är Gränsträffen som arrangeras av Pråmleden och båtklubbarna kring Grycken. Träffen brukar alltid äga rum i Silfhytteå i början på mars. Håll utkik efter annons med exakta tider. Arrangemanget har de senaste åren lockat busslaster med skridskoåkare ända från Stockholm och Örebro. Det bjuds på grillad korv och kaffe vid skolan i Silfhytteå. Detta är ett arrangemang som passar stor som små och det brukar vara fullt med glada barn i pulkabacken. För vuxna- om vädret tillåter,är tanken att det finns upplogade skridskobanor både från Stjärnsund och från Hofors. Vi får hålla tummarna att isarna får ligga kvar över hela vintern.

Advent

November 30th, 2016

admin

Nu är vi inne i advent och ett stilla lugn har lagt sig här ute i Stjärnsund. Tyvärr försvann snön men med frostiga nätter så känns det ändå stämningsfullt.I Engelska parken har det röjts och räckena på de vita broarna har monterats ner för renovering. Till våren kommer de att sättas tillbaka. Vår förhoppning är att parken kommer att få tillbaka en liten del av sin forna glans. Arbetet pågår men det kommer att ske etappvis. I dessa dagar går det utmärkt att promenera i parken eftersom snön lyser med sin frånvaro. Den är vacker året runt.

På Husbyringens besökscentrum är det tämligen lugnt så här års men vi har haft några besökare som frågat efter julmarknaden. I år äger den rum till hegen, söndag 4 december kl 11-15 i Smedjan. Vi hoppas på mycket folk och god julstämning. Förövrigt så är besökcentrum stängt under jul- och nyårshelgerna,  januari och februari men det går förstås att nå oss på vår mejl och telefon. Vi har redan fått bokningar  för 2017 så vi ser fram emot det nya året med tillförsikt.

OBS. Appmötet den 30 nov är inställt. Vi återkommer med nytt mötesdatum under våren 2017.

 

Pia Hilborn, Verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

 

Appmöte 30 nov

November 18th, 2016

admin

Vi fortsätter att utveckla vår App. Onsdag den 30 nov har vi ett möte där vi informerar om Appens möjligheter och utvecklingen av den under 2017. Vi har även ett inslag angående affärsutveckling med Barbro Trum som leder grupper inom Kurbits. Är du entreprenör och verkar utmed Husbyringen eller i dess närhet så glöm inte att amäla dig till vårt möte. 30 nov kl 18.00 på Husbyringens Besökscentrum i Stjärnsund. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Varmt välkomna.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen.

November

November 8th, 2016

admin

Nu har den första snön fallit i Stjärnsund. Det är lika vackert vintertid som under de andra årstiderna. Trots att det är lågsäsong så händer det mycket. Berättelserna som ska berika vår app till nästa säsong spelas nu in och sedan ska de successivt läggas in i appen. Ett nytt informationsmöte, där alla våra entreprenörer och föreningar kommer bjudas in, äger rum den 30 nov kl 18:oo på Husbyringens  besökscentrum i Stjärnsund. I Kloster händer det också mycket just nu. Den engelska parken kommer att restaueras etappvis och troligen kanske den första etappen kan öppna till nästa sommar. Parken är mycket vacker och genom den rinner Klosteråns strida ström som ger parken liv och rörelse.  Utöver det så arbetas det just nu med en utvecklingsplan för Kloster som besöksmål. Under oktober ägde ett möte rum tillsammans med boende i Kloster och det kommer att följas upp med fler möten. Mötet leddes av landskapsarkitekter från firma Mareld från Göteborg och Inger Berggren från DotGreen, Landskap och Miljö i Falun. Spännande projket som ska bli mycket roligt att följa.

Engelska parken i Stjärnsund röjs just och broarna i parken kommer att repareras. Det sker i samarbete med Hedemora/Garpenbergs församlig och Länsstyrelsen.

Husbyringens besökscentrum har nu under vintern begränsade öppettider men vi går alltid att nå på vår mejl och telefon.

Bild: interiörbild från skolsal i Klosters gamla skola.

Augusti 2016

August 8th, 2016

admin

 

Uppdaterad App för Husbyringen och lite mer

I början av juli uppdaterades vår App. Den finns att ladda ner gratis på App Store eller Play Butik. Vi är mycket stolta över den och hoppas nu att så många som möjligt av våra besökare kommer att ladda ner den. Vår App fick fina recensioner, bland annat i Falu Kuriren och i söndagens DN fanns ett reportage om Polhemsmuséet och Husbyringen under rubriken Museisverige del 6.

Under försommaren har vi haft fler bussar än vanligt. Det har varit hektiskt men roligt. Vi har duktiga och intresserade guider vilket gör att många bussbolag nu kontaktar oss för att boka resor till nästa säsong. Vi har infört Swish så att det nu finns ett alternativ att betala för entréer och försäljning än kontant betalning. Hittills har det fungerat över förväntan.

Riksantikvarieämbetet har beviljat Husbyringen medel för vårt projekt ”Interpretation”. Under året har berättelser samlats in kring Husbyringen som nu skrivs om till manus av en författare. Tanken är att dessa historier ska läsas in och finnas i vår App till nästa säsong. Husbyringen har av Riksantikvarieämbetet tillsammans med bland annat, Verket i Avesta, Högbo bruk och Stripa gruva valts ut för att genomföra detta arbete fram till 2017 i januari, då det ska vara klart. Vi ser med spänning fram emot cirka 20-25 berättelser som garanterat kommer att engagera både stora och små.

Än är inte sommaren slut. Skördemånaden augusti har precis börjat. Marknaderna i Stjärnsund har som vanligt lockat massor med folk och i början av september avslutas säsongen med en skördemarknad. Pråmledstrampen – det trevliga familjevänliga cykelloppet äger i år rum den 11 september. Starten i Stjärnsund sker mellan kl 10-11 vid kiosken. Det kostar 40 kr att vara med. Passa på att ta med familjen ut på en cykeltur och njut av kaffe, grillad korv och mycket mer efter halva sträckan i Silfhytteå. Utöver detta kan man också svara på tipsfrågor, vilka är uppsatta längs sträckan. Frågor finns för både barn och vuxna. Fina priser delas ut till dem som svarat mest rätt.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef, Stiftelsen Husbyringen

 

 

March 18th, 2016

admin

Våren

Det verkar som om våren faktiskt är på gång. Visst kan det komma bakslag men känslan av vår infinner sig alltmer. Vi som arbetar med Husbyringen har i alla fall påbörjat vårrustningen. Vi fortsätter med målningsarbeten inne på Polhemsmuseéet. Under slutet av förra året påbörjades en mindre röjning i Engelska parken i Stjärnsund, vilket kommer att fortsätta med små insatser även under 2016. Ett av våra större projekt pågår just nu och blir färdigt före påsk. Vi har lagt nytt tak på vår besöksplats, Människa 10 000 år vid Berga, Myckelbyn. Förra året bytte vi ut flera av skyltarna där och i år byter vi taket. Vårt nästa projekt där blir en ny skylt om CW-området som sträcker sig från Hovran och upp över Dalälven.  Husbyringens besökscentrum har redan börjat få intresserade besökare och vi har laddat upp inför sommaren med böcker och tidskrifter till försäljning. Café Sundets Stjärna planerar att öppna inför säsongen lördag 28 maj och söndagen den 29 maj öppnar vi Polhemsmuseet. Den dagen är det alltid fri entré på muséet så passa gärna på att besöka Stjärnsund helgen 28-29 maj.

 

Mars 2016

Pia Hilborn, verksamhetschef, Husbyringen