Skip to content

Invigning av Engelska parken i Kloster

May 13th, 2019

admin

Välkomna på invigningen av den Engelska parken i Kloster, söndag 26 maj kl. 14.oo-17.oo.

Dagen bjuder på guidade visningar, föreläsningar och blåsmusik. Det bjuds även på lättare förtäring. Invigningstalare är landshövding Ylva Thörn. I klosterruinen blir det skattjakt för barnen. Efter att i årtionden sovit sin törnrosasömn har nu parken restaurerats med utgångspunkt som den enligt kartor, såg ut kring år 1817. Restaureringen av bekostats av länsstyrelsen i Dalarna och har pågått under 2017 – 18.

I parken finns informationsskyltar som berättar om hur parken förändrats genom århundradena. Parken är under sommaren öppen dagligen för besök, mellan kl. 10.00-18.00 fram till september månad.

OBS. Eftersom parken betas av får är det inte tillåtet att ta med hundar in i parkområdet. Men att ta med egen kaffekorg och sitta på de vita bänkarna på strömparterren och njuta av strömmande vatten från Klosterån går utmärkt. Det är något vi rekommenderar. Väl mött i Engelska parken i sommar!

 

Nya bron i Stjärnsund

April 16th, 2019

admin

Nu är bron äntligen körbar. För några veckor sedan lades asfalten på och den tillfälliga bron kördes bort. Vi ser fram emot när allting står färdigt. Räcken har satts fast och det ser ut att bli stabilt och fint. Nu återstår arbetet med vägen och att återställa området runt omkring.

Det har varit mycket intressant att få ta del av hur en bro av denna storlek byggs idag, eftersom arbetet bokstavligt talat pågått utanför Husbyringens entrédörr. Det har tagit tid men nu ser vi resultatet och till sommaren ska allt vara klart.

Under påsken håller café Sundets Stjärna öppet på långfredagen, påskafton och påskdagen kl. 11-17. På menyn står enklare rätter och kaffe/ te och fikabröd. Passa på att göra en utflykt i helgen och besök Stjärnsund, som ju alltid har något vackert och njutbart att erbjuda.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef, Stiftelsen Husbyringen

December

December 6th, 2018

admin

I Stjärnsund pågår just nu bygget av den nya bron. Under hösten har det varit mer eller mindre en byggarbetsplats utanför Husbyringens besökscentrum. Det har inte varit lätt för våra besökare att hitta in eftersom vägen delvis varit avstängd men det kommer säkert att bli mycket fint när bron blir klar. Kansliet har trots detta varit öppet tisdagar och torsdagar men stänger nu i december och inför julhelgerna.

Bygget är beräknat att vara klart i slutet på januari men det kan bli försenat.

Glöm inte bort  julmarknaden i Stjärnsund som äger  rum i smedjan, som vanligt söndag 9 dec.

För Husbyringens del har vi under hösten avslutat restaureringen av Klosters herrgårdspark. Projektet har pågått under juni-september. Tanken är att parken kommer att invigas till sommaren 2019. Projektet har bekostats av länsstyrelsen Dalarna och är ett samverkansprojekt mellan länsstyrelsen Dalarna, fastighetsägaren och Husbyringen. Vi ser otroligt mycket fram emot detta nya besöksmål inom Husbyringen. Under vintern och våren är parken stängd för besök men tanken är att den öppnar i slutet av maj. Beträffande öppettiderna återkommer vi längre frami vår.

För övrigt har den sista gruppen för säsongen besökt Polhemsmuséet under oktober månad. Under vintern har muséet stängt men redan i januari går det att börja beställa visningar för grupper, för de som är intresserade.

Nu väntas det snö till helgen. Kan vi hoppas på en vit jul i Stjärnsund?

Pia Hilborn, verksamhetschef, Stiftelsen Husbyringen

Juni

June 11th, 2018

admin

Nu har juni månad inletts med en värme som vi sällan skådat. Avslutningen i maj var också varm och då har det känts mycket trevligt att ha kontoret några meter från kanalen mellan Grycken och dammen i Stjärnsund.

Vi har sedan april tagit emot bussar som åker runt Husbyringen, ofta med en lokal guide och inte så sällan besöker de även våra två museer. I Silfhytteå har den gamla skolan städats ur och luckorna öppnats, så nu kan alla som vill kika in genom fönstren, se hur det såg ut i en skola från 1860-talet. Husbyringen har också skyltats om i dubbel riktning med brun skyltning för turistled. Symbolen är en blomma som markerar färdriktningarna. Önskemålet om detta har funnits sedan länge och det är med stor glädje som vi nu kan se att det äntligen blivit av.

Andra projekt som påverkar våra besökare är den nya bron som ska byggas i Stjärnsund till hösten. Redan nu ligger den tillfälliga bron på plats men själva brobygget kommer inte att påbörjas förrän i september/oktober. Arbetet med vägen från Svinökorset och fram till Stjärnsund pågår dock fortfarande och det innebär att våra besökare får anpassa farten efter det men tänk så bra det kommer bli när det blir klart.

Vi på Husbyringen önskar alla en riktigt trevlig och härlig sommar! Och glöm inte att ladda ner vår app som finns i en uppdaterad version på App Store eller Play Butik.

March 12th, 2018

admin

Mars 2018

Vintern i Stjärnsund har bjudit på snö i massor. Det är vackert både när det är grått och när solen lyser, vilket den inte har gjort så ofta men då och då kommer små solglimtar, och det piggar upp ung som gammal. Det har också varit ett utmärkt sparkföre. Det ser så trevligt ut när det kommer någon susande nerför backen på en glatt målad spark.

Men under vintern handlar det för vår del även om att underhålla och reparera. På Polhemsmuseet renoveras just nu bland annat toaletterna och huvudentrén kommer att målas,  innan vi slår upp portarna för årets besökare.

Vårt projekt i Kloster har nu påbörjats och upphandling pågår för tillfället. Förhoppningsvis håller vintern inte våren borta alltför länge och att projektet kan påbörjas i april – senast i början av maj. Tanken är att en lättare vandringsled ska anläggas och att en del av ”Strömparterren” i parken ska restaureras. Om planerna håller ska det vara klart i slutet på augusti.Detta finansieras helt av länsstyrelsen Dalarna och drivs av Husbyringen och länsstyrelsen tillsammans. Projektet är mycket intressant och spännande och kommer att bli ett nytt besöksmål i Kloster och i Husbyringen. För att ytterligare komplettera den nya sevärdheten kommer den att skyltas upp och på bruksmuseet planeras en mindre utställning om Klosters herrgårdspark.

Under vintern har röjningen fortsatt i den engelska parken i Stjärnsund. Flera av träden var döda och farliga vindfång, varför de nu har fällts. Vi  hoppas att vi ska kunna ta bort dessa liggande träd men just nu är det för blött under isen, för att man ska kunna gå in med någon form av maskin och dra ut dem. Vi avvaktar lämpligt tillfälle för detta.

Våren närmar sig förhoppningsvis men innan dess firar vi påsk.  Efter påsk börjar vi guida bussgrupper på Polhemsmuseet. Det finns utrymme för flera bokningar och visningar i juni. Passa på att boka ett besök på museet innan sommarsäsongen sätter igång på allvar.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef, Stiftelsen Husbyringen

 

 

Höst

October 10th, 2017

admin

 

 

I dagarna blåste den första höststormen in från Grycken över Stjärnsund. Det kändes ändå bra att sitta inne på Husbyringens besökscentrum, där elden i kaminen värmde de frusna besökare som kom in. Nu går vi in i den fas då vi tar emot de sista grupperna på muséerna, städar och stänger ner inför den kommande vintern. Så här på eftersäsongen har vi ganska många utländska besökare. De har kommit från USA, Canada och Tyskland. De flesta av denna besökskategori,  har varit ute och åkt Husbyringen med släkt och vänner.

Sommaren har annars bjudit på blandad kompott när det gäller antal besök. Vissa dagar, oftast de med lite sol och värme, har det varit många som kommit medan de lite kyligare dagarna lett till fler besök på främst muséerna. Vädret har med all sannolikhet spelat in. Bussgrupperna som besökt oss har varit något färre än förra året, som då var ett rekordår. Däremot har antalet grupper på eftersäsongen ökat något.

Marknaderna på lördagarna har varit välbesökta men även där har vädret nog spelat in.

Vi har fått flera positiva kommentarer från de som har promenerat i Engelska parken i Stjärnsund under sommaren. Röjningarna och de vita bänkarna har verkligen lyft hela parken.

Just nu fortsätter vi arbetet med att uppdatera vår App. Texterna översätts till engelska och vi kommer även att lägga in den cykelled som planeras skyltats upp till sommaren 2018.

 

I Kloster fortsätter planeringen för restaureringen av den engelska parken och även förberedelser för en vandringsled. Tisdag 17 okt ordnar Bergslagssatsningen en workshop, där de som bor i Kloster bjuds in för att medverka och lämna sina förslag och synpunkter på hur man kan utveckla Kloster som besöksmål. Arbetet med detta har pågått hela år 2016 och nu går vi in i en slutfas. Det ska bli intressant och se vad som kommer att hända där framöver.

Ladda gärna ner Husbyringens App. Där finns mycket att läsa och även trevliga ljudberättelser att lyssna på. Har du synpunkter på Appen eller andra frågor som berör Husbyringen, kontakta oss. Vi är tacksamma för all återkoppling som vi kan få. Alla era synpunkter gör att vi kan bli bättre på vår verksamhet.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

 

April 13th, 2017

admin

Glad Påsk!

Vi står nu inför våren och förväntningarna på årets säsong. Tyvärr är vädret just idag inte vad det har varit. Molnen hänger tunga över Stjärnsund och det blåser en isig vind som kyler märg och ben. Trots detta så syns färgglada påskfjädrar här och där utanför gård och stuga. Vårrustningen i trädgårdar och på vägarna i området pågår för fullt. Löv och gräs krattas bort och alla förbereder sig för nästa vecka då det ska bli både soligare och varmare.

Husbyringen har inlett våren med en presskonferens där vi berättade om uppdateringen av vår App som nu innehåller 20 berättelser – ljudfiler och även har uppdaterats när det gäller våra entreprenörer utmed ringen. Vi har fått positiv press kring Appen och är mycket glada för det. Nu står vi inför nästa arbetsinsats, vi kommer att översätta den till engelska och det hoppas vi kunna ske under året.

Röjningen i Engelska parken i Stjärnsund fortsätter och till sommaren kommer det bl a att finnas nyrenoverade broräcken. Träd, sly och annat rensas nu bort för att besökaren ska kunna upptäcka och se parken, lite grand som den en gång var tänkt att upplevas.

Kristi himmelsfärdshelgen kommer en stor grupp som vandrar utmed Dalkarlsvägen att besöka både Klosters bruksmuseum och Polhemsmuseet. Det handlar om 100-talet vandrare. Trevligt med alla människor som på olika vägar hör av sig och vill besöka våra museer och mycket annat.

Till sist vill jag berätta att kansliet kommer att vara stängt från påskhelgen fram till den 27 april. Det går alltid att mejla oss på info@husbyringen.se men vi har ingen personal på plats som kan svara förrän den 27 april.

 

Trevlig helg önskar,

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

God fortsättning på det nya året

January 9th, 2017

admin

 

20150127_102608

 

 

 

 

 

God fortsättning på det nya året 2017!

Året inleddes för vår del med att det var 7 grader varmt men det ändrade sig mycket fort. Någon dag senare låg temperaturen på – 23 grader. Det är härligt med en riktig vinter, äntligen. Möjligheterna att utöva vinteraktiviteter i våra vackra omgivningar gör denna årstid så härlig och efterlängtad, inte minst av barnen som nu har möjlighet att prova på att åka skidor och skridskor. Jag vill puffa lite för ett arrangemang i dessa vintertider. Det är Gränsträffen som arrangeras av Pråmleden och båtklubbarna kring Grycken. Träffen brukar alltid äga rum i Silfhytteå i början på mars. Håll utkik efter annons med exakta tider. Arrangemanget har de senaste åren lockat busslaster med skridskoåkare ända från Stockholm och Örebro. Det bjuds på grillad korv och kaffe vid skolan i Silfhytteå. Detta är ett arrangemang som passar stor som små och det brukar vara fullt med glada barn i pulkabacken. För vuxna- om vädret tillåter,är tanken att det finns upplogade skridskobanor både från Stjärnsund och från Hofors. Vi får hålla tummarna att isarna får ligga kvar över hela vintern.

Advent

November 30th, 2016

admin

Nu är vi inne i advent och ett stilla lugn har lagt sig här ute i Stjärnsund. Tyvärr försvann snön men med frostiga nätter så känns det ändå stämningsfullt.I Engelska parken har det röjts och räckena på de vita broarna har monterats ner för renovering. Till våren kommer de att sättas tillbaka. Vår förhoppning är att parken kommer att få tillbaka en liten del av sin forna glans. Arbetet pågår men det kommer att ske etappvis. I dessa dagar går det utmärkt att promenera i parken eftersom snön lyser med sin frånvaro. Den är vacker året runt.

På Husbyringens besökscentrum är det tämligen lugnt så här års men vi har haft några besökare som frågat efter julmarknaden. I år äger den rum till hegen, söndag 4 december kl 11-15 i Smedjan. Vi hoppas på mycket folk och god julstämning. Förövrigt så är besökcentrum stängt under jul- och nyårshelgerna,  januari och februari men det går förstås att nå oss på vår mejl och telefon. Vi har redan fått bokningar  för 2017 så vi ser fram emot det nya året med tillförsikt.

OBS. Appmötet den 30 nov är inställt. Vi återkommer med nytt mötesdatum under våren 2017.

 

Pia Hilborn, Verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

 

Appmöte 30 nov

November 18th, 2016

admin

Vi fortsätter att utveckla vår App. Onsdag den 30 nov har vi ett möte där vi informerar om Appens möjligheter och utvecklingen av den under 2017. Vi har även ett inslag angående affärsutveckling med Barbro Trum som leder grupper inom Kurbits. Är du entreprenör och verkar utmed Husbyringen eller i dess närhet så glöm inte att amäla dig till vårt möte. 30 nov kl 18.00 på Husbyringens Besökscentrum i Stjärnsund. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Varmt välkomna.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen.