Skip to content

Höst

October 10th, 2017

admin

 

 

I dagarna blåste den första höststormen in från Grycken över Stjärnsund. Det kändes ändå bra att sitta inne på Husbyringens besökscentrum, där elden i kaminen värmde de frusna besökare som kom in. Nu går vi in i den fas då vi tar emot de sista grupperna på muséerna, städar och stänger ner inför den kommande vintern. Så här på eftersäsongen har vi ganska många utländska besökare. De har kommit från USA, Canada och Tyskland. De flesta av denna besökskategori,  har varit ute och åkt Husbyringen med släkt och vänner.

Sommaren har annars bjudit på blandad kompott när det gäller antal besök. Vissa dagar, oftast de med lite sol och värme, har det varit många som kommit medan de lite kyligare dagarna lett till fler besök på främst muséerna. Vädret har med all sannolikhet spelat in. Bussgrupperna som besökt oss har varit något färre än förra året, som då var ett rekordår. Däremot har antalet grupper på eftersäsongen ökat något.

Marknaderna på lördagarna har varit välbesökta men även där har vädret nog spelat in.

Vi har fått flera positiva kommentarer från de som har promenerat i Engelska parken i Stjärnsund under sommaren. Röjningarna och de vita bänkarna har verkligen lyft hela parken.

Just nu fortsätter vi arbetet med att uppdatera vår App. Texterna översätts till engelska och vi kommer även att lägga in den cykelled som planeras skyltats upp till sommaren 2018.

 

I Kloster fortsätter planeringen för restaureringen av den engelska parken och även förberedelser för en vandringsled. Tisdag 17 okt ordnar Bergslagssatsningen en workshop, där de som bor i Kloster bjuds in för att medverka och lämna sina förslag och synpunkter på hur man kan utveckla Kloster som besöksmål. Arbetet med detta har pågått hela år 2016 och nu går vi in i en slutfas. Det ska bli intressant och se vad som kommer att hända där framöver.

Ladda gärna ner Husbyringens App. Där finns mycket att läsa och även trevliga ljudberättelser att lyssna på. Har du synpunkter på Appen eller andra frågor som berör Husbyringen, kontakta oss. Vi är tacksamma för all återkoppling som vi kan få. Alla era synpunkter gör att vi kan bli bättre på vår verksamhet.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

 

April 13th, 2017

admin

Glad Påsk!

Vi står nu inför våren och förväntningarna på årets säsong. Tyvärr är vädret just idag inte vad det har varit. Molnen hänger tunga över Stjärnsund och det blåser en isig vind som kyler märg och ben. Trots detta så syns färgglada påskfjädrar här och där utanför gård och stuga. Vårrustningen i trädgårdar och på vägarna i området pågår för fullt. Löv och gräs krattas bort och alla förbereder sig för nästa vecka då det ska bli både soligare och varmare.

Husbyringen har inlett våren med en presskonferens där vi berättade om uppdateringen av vår App som nu innehåller 20 berättelser – ljudfiler och även har uppdaterats när det gäller våra entreprenörer utmed ringen. Vi har fått positiv press kring Appen och är mycket glada för det. Nu står vi inför nästa arbetsinsats, vi kommer att översätta den till engelska och det hoppas vi kunna ske under året.

Röjningen i Engelska parken i Stjärnsund fortsätter och till sommaren kommer det bl a att finnas nyrenoverade broräcken. Träd, sly och annat rensas nu bort för att besökaren ska kunna upptäcka och se parken, lite grand som den en gång var tänkt att upplevas.

Kristi himmelsfärdshelgen kommer en stor grupp som vandrar utmed Dalkarlsvägen att besöka både Klosters bruksmuseum och Polhemsmuseet. Det handlar om 100-talet vandrare. Trevligt med alla människor som på olika vägar hör av sig och vill besöka våra museer och mycket annat.

Till sist vill jag berätta att kansliet kommer att vara stängt från påskhelgen fram till den 27 april. Det går alltid att mejla oss på info@husbyringen.se men vi har ingen personal på plats som kan svara förrän den 27 april.

 

Trevlig helg önskar,

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

God fortsättning på det nya året

January 9th, 2017

admin

 

20150127_102608

 

 

 

 

 

God fortsättning på det nya året 2017!

Året inleddes för vår del med att det var 7 grader varmt men det ändrade sig mycket fort. Någon dag senare låg temperaturen på – 23 grader. Det är härligt med en riktig vinter, äntligen. Möjligheterna att utöva vinteraktiviteter i våra vackra omgivningar gör denna årstid så härlig och efterlängtad, inte minst av barnen som nu har möjlighet att prova på att åka skidor och skridskor. Jag vill puffa lite för ett arrangemang i dessa vintertider. Det är Gränsträffen som arrangeras av Pråmleden och båtklubbarna kring Grycken. Träffen brukar alltid äga rum i Silfhytteå i början på mars. Håll utkik efter annons med exakta tider. Arrangemanget har de senaste åren lockat busslaster med skridskoåkare ända från Stockholm och Örebro. Det bjuds på grillad korv och kaffe vid skolan i Silfhytteå. Detta är ett arrangemang som passar stor som små och det brukar vara fullt med glada barn i pulkabacken. För vuxna- om vädret tillåter,är tanken att det finns upplogade skridskobanor både från Stjärnsund och från Hofors. Vi får hålla tummarna att isarna får ligga kvar över hela vintern.

Advent

November 30th, 2016

admin

Nu är vi inne i advent och ett stilla lugn har lagt sig här ute i Stjärnsund. Tyvärr försvann snön men med frostiga nätter så känns det ändå stämningsfullt.I Engelska parken har det röjts och räckena på de vita broarna har monterats ner för renovering. Till våren kommer de att sättas tillbaka. Vår förhoppning är att parken kommer att få tillbaka en liten del av sin forna glans. Arbetet pågår men det kommer att ske etappvis. I dessa dagar går det utmärkt att promenera i parken eftersom snön lyser med sin frånvaro. Den är vacker året runt.

På Husbyringens besökscentrum är det tämligen lugnt så här års men vi har haft några besökare som frågat efter julmarknaden. I år äger den rum till hegen, söndag 4 december kl 11-15 i Smedjan. Vi hoppas på mycket folk och god julstämning. Förövrigt så är besökcentrum stängt under jul- och nyårshelgerna,  januari och februari men det går förstås att nå oss på vår mejl och telefon. Vi har redan fått bokningar  för 2017 så vi ser fram emot det nya året med tillförsikt.

OBS. Appmötet den 30 nov är inställt. Vi återkommer med nytt mötesdatum under våren 2017.

 

Pia Hilborn, Verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen

 

Appmöte 30 nov

November 18th, 2016

admin

Vi fortsätter att utveckla vår App. Onsdag den 30 nov har vi ett möte där vi informerar om Appens möjligheter och utvecklingen av den under 2017. Vi har även ett inslag angående affärsutveckling med Barbro Trum som leder grupper inom Kurbits. Är du entreprenör och verkar utmed Husbyringen eller i dess närhet så glöm inte att amäla dig till vårt möte. 30 nov kl 18.00 på Husbyringens Besökscentrum i Stjärnsund. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Varmt välkomna.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef Stiftelsen Husbyringen.

November

November 8th, 2016

admin

Nu har den första snön fallit i Stjärnsund. Det är lika vackert vintertid som under de andra årstiderna. Trots att det är lågsäsong så händer det mycket. Berättelserna som ska berika vår app till nästa säsong spelas nu in och sedan ska de successivt läggas in i appen. Ett nytt informationsmöte, där alla våra entreprenörer och föreningar kommer bjudas in, äger rum den 30 nov kl 18:oo på Husbyringens  besökscentrum i Stjärnsund. I Kloster händer det också mycket just nu. Den engelska parken kommer att restaueras etappvis och troligen kanske den första etappen kan öppna till nästa sommar. Parken är mycket vacker och genom den rinner Klosteråns strida ström som ger parken liv och rörelse.  Utöver det så arbetas det just nu med en utvecklingsplan för Kloster som besöksmål. Under oktober ägde ett möte rum tillsammans med boende i Kloster och det kommer att följas upp med fler möten. Mötet leddes av landskapsarkitekter från firma Mareld från Göteborg och Inger Berggren från DotGreen, Landskap och Miljö i Falun. Spännande projket som ska bli mycket roligt att följa.

Engelska parken i Stjärnsund röjs just och broarna i parken kommer att repareras. Det sker i samarbete med Hedemora/Garpenbergs församlig och Länsstyrelsen.

Husbyringens besökscentrum har nu under vintern begränsade öppettider men vi går alltid att nå på vår mejl och telefon.

Bild: interiörbild från skolsal i Klosters gamla skola.

Augusti 2016

August 8th, 2016

admin

 

Uppdaterad App för Husbyringen och lite mer

I början av juli uppdaterades vår App. Den finns att ladda ner gratis på App Store eller Play Butik. Vi är mycket stolta över den och hoppas nu att så många som möjligt av våra besökare kommer att ladda ner den. Vår App fick fina recensioner, bland annat i Falu Kuriren och i söndagens DN fanns ett reportage om Polhemsmuséet och Husbyringen under rubriken Museisverige del 6.

Under försommaren har vi haft fler bussar än vanligt. Det har varit hektiskt men roligt. Vi har duktiga och intresserade guider vilket gör att många bussbolag nu kontaktar oss för att boka resor till nästa säsong. Vi har infört Swish så att det nu finns ett alternativ att betala för entréer och försäljning än kontant betalning. Hittills har det fungerat över förväntan.

Riksantikvarieämbetet har beviljat Husbyringen medel för vårt projekt ”Interpretation”. Under året har berättelser samlats in kring Husbyringen som nu skrivs om till manus av en författare. Tanken är att dessa historier ska läsas in och finnas i vår App till nästa säsong. Husbyringen har av Riksantikvarieämbetet tillsammans med bland annat, Verket i Avesta, Högbo bruk och Stripa gruva valts ut för att genomföra detta arbete fram till 2017 i januari, då det ska vara klart. Vi ser med spänning fram emot cirka 20-25 berättelser som garanterat kommer att engagera både stora och små.

Än är inte sommaren slut. Skördemånaden augusti har precis börjat. Marknaderna i Stjärnsund har som vanligt lockat massor med folk och i början av september avslutas säsongen med en skördemarknad. Pråmledstrampen – det trevliga familjevänliga cykelloppet äger i år rum den 11 september. Starten i Stjärnsund sker mellan kl 10-11 vid kiosken. Det kostar 40 kr att vara med. Passa på att ta med familjen ut på en cykeltur och njut av kaffe, grillad korv och mycket mer efter halva sträckan i Silfhytteå. Utöver detta kan man också svara på tipsfrågor, vilka är uppsatta längs sträckan. Frågor finns för både barn och vuxna. Fina priser delas ut till dem som svarat mest rätt.

 

Pia Hilborn, verksamhetschef, Stiftelsen Husbyringen

 

 

March 18th, 2016

admin

Våren

Det verkar som om våren faktiskt är på gång. Visst kan det komma bakslag men känslan av vår infinner sig alltmer. Vi som arbetar med Husbyringen har i alla fall påbörjat vårrustningen. Vi fortsätter med målningsarbeten inne på Polhemsmuseéet. Under slutet av förra året påbörjades en mindre röjning i Engelska parken i Stjärnsund, vilket kommer att fortsätta med små insatser även under 2016. Ett av våra större projekt pågår just nu och blir färdigt före påsk. Vi har lagt nytt tak på vår besöksplats, Människa 10 000 år vid Berga, Myckelbyn. Förra året bytte vi ut flera av skyltarna där och i år byter vi taket. Vårt nästa projekt där blir en ny skylt om CW-området som sträcker sig från Hovran och upp över Dalälven.  Husbyringens besökscentrum har redan börjat få intresserade besökare och vi har laddat upp inför sommaren med böcker och tidskrifter till försäljning. Café Sundets Stjärna planerar att öppna inför säsongen lördag 28 maj och söndagen den 29 maj öppnar vi Polhemsmuseet. Den dagen är det alltid fri entré på muséet så passa gärna på att besöka Stjärnsund helgen 28-29 maj.

 

Mars 2016

Pia Hilborn, verksamhetschef, Husbyringen

December 9th, 2015

admin

Ändrad bild

 

 

 

 

 

 

 

Adventstid

Nu är vi inne i årets mörkaste tid. Redan tidigt på eftermiddagen lägger sig skymningen här i Stjärnsund. I söndags ägde årets julmarknad rum och som vanligt var här mycket folk. Regntunga skyar låg och tryckte i himlen men trots det så uppbådades lite julstämningen ändå. Att det var nio grader varmt kändes lite svårt att acceptera men vi ser ändå med tillförsikt emot julhelgen. Kanske kan det bli lite frostigt till dess. Under året som gått har vi lanserat vår nya app. Den kom ut mitt i sommaren men har ända laddats ner av många. Till nästa år kommer vi att utveckla den vidare och då gäller det för oss att ytterligare marknadsföra den under våren. Hjälp gärna till att sprida budskapet till alla som kan vara intresserade. Appen är gratis och finns på Play butik och i App Store. I appen finns de flesta av alla de entreprenörer som verkar utmed Husbyringen med och här finns även information och turförslag på våra besöksmål samt karta och mycket mer.

Under vintern har vi bemanning på kontoret på tisdagseftermiddagarna. Det har redan börjat komma in bokningar från bussbolag och i maj kommer Dalarnas byggnadsvårdsförening hit. Vi arbetar nu för fullt att försöka få guider och personal inför sommarens begivenheter men först firar vi jul och nyår med allt vad det innebär av gamla och nya traditioner. Vi ser fram emot 2016 med spänning och stort engagemang.

God Jul och Gott Nytt År

önskar Pia Hilborn, verksamhetschef, Husbyringen

 

Juni

June 17th, 2015

admin

 

Juni

Stjärnsund står i försommarskrud. Det är grönt och vackert. Varje dag. Denna vecka har vi haft inte mindre än sju grupper på Polhemsmuséet. Vi öppnar för sommaren på midsommardagen. Det är öppet alla dagar i veckan utom måndagar då det är stängt.

Stjärnsund har just nu Dalateaterns storsatsning här: Föreställningen Måsen ska spelas fram till den 25 juni. Det är helaftonsföreställningar där även mat ingår. Pjäsen delas dessutom upp och spelas på tre platser.

I Smedjan blir det även i år ett späckat artistfält med Lillbabs, Caroline af Ugglas och Kalle Moraeus för att nämna några.

Café, Sundets Stjärna, öppnar också till midsommar och vi hälsar vår nye entreprenör Abdelkabir Boucktaovi välkommen hit till Stjärnsund. ”Abbe” kommer närmast som kökschef från Hamburger Börs i Stockholm. Vi är mycket glada att han nu slagit ner sina bopålar i Stjärnsund. På Husbyringens besökscentrum har det redan börjat dyka upp turister. Glöm inte bort att vi säljer intressanta och trevliga böcker som alla har anknytning till Stjärnsund och hela Bergslagen. Bra presenttips!

Klosters bruksmuseum har även i år varit livligt frekventerat av bussar som åker runt Husbyringen. Där är det öppet varje dag maj- aug.

Marknader, kryddor, antikt och mycket annat förhöjer besöket i Stjärnsund i sommar. Vi ser med spänning fram emot årets säsong.

Pia Hilborn, verksamhetschef Husbyringen